Dit jaarboek voor geschiedenis en archeologie heeft al een lange traditie. De nieuwe Drentse Volksalmanak is de opvolger van de Drentsche Volksalmanak (1837-1851) en verschijnt al sinds 1883.

Deze almanak is in de loop der jaren uitgegroeid tot het historisch en archeologisch jaarboek van Drenthe. Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe mag deze 134 e uitgave dan ook niet missen. Met bijvoorbeeld een prachtig artikel (geschiedenis dicht bij huis) van M. Goslinga getiteld ‘Beelden van armoede’. Fotografie van de plaggenhutten op het Aardscheveld en Lombok bij Assen tussen 1896 en 1933.

Maar voor de echte Valkenstijn-liefhebber is met name het artikel van Mieke Kraijer (M.Th.Kraijer-Otjens) geweldig om te lezen. Het heet ‘Vredeveld in Assen-oost – Geschiedenis van een huis van stand’. De focus van dit artikel ligt op de reconstructie van de bouwgeschiedenis van het huis vanaf midden zeventiende eeuw tot de definitieve afbraak in 1966. Met tekeningen, rapporten en foto’s komt de (bouw)geschiedenis tot leven en wordt er uitgebreid ingegaan op de verschillende bewoners door de eeuwen heen.

Lezen dus!

De Nieuwe Drentse Volksalmanak 2017 ligt bij de Drentse boekhandels en bij de Drentse bibliotheken.